Tuesday, April 8, 2008

Kalıcı çözüm "Sivil Anayasa"


AK Parti’nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iddianame hazırlaması, ardından da bilinen bazı çevrelerin buna açık veya örtülü destek vermesi, bürokratik elitin sürdürmekte olduğu mücadelenin son perdesi olarak karşımıza çıktı.

Zaman zaman anti-demokratik yollara başvurmaktan da çekinmeyen bu mücadele anlayışı, neredeyse toplum üstü bir sınıf haline gelmiş bulunan bu tabakanın ve onun temsil ettiği anlayışın devlet örgütlenmesinde ne kadar kemikleşmiş olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. Elbette yetmiş yıldan uzun bir süredir devlet kadrolarına hakim durumda bulunan ve son on beş yıldır yoğunlaşması iyice artış gösteren söz konusu kesimin, uyum yasaları ve demokratikleşme çabalarına karşı koyması şaşkınlık veren bir durum değildi; çünkü bu çeşit bir yapılanmanın doğası bu mücadeleyi kaçınılmaz kılıyordu.

Demokratik cephe açısından da geri adım atmak mümkün olmadığına göre bireysel özgürlükler ve evrensel hukuk adına çaba gösteren aktörlerin uzun vadeli çözümler üretmesi, bu çözümlerin kalıcılığını sağlamak bağlamında hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü kısa vadeli çözümler, atanmışlar iktidarının başka bir dönemde kendini yenilemesinin ve tekrar ortaya çıkmasının önünde kalıcı bir engel oluşturmakta yetersiz kalma riskini taşımaktadır.

Bu uzun vadeli ve kalıcı çözümlerin en önemlisi, hiç şüphesiz çağdaş hukuk devletlerinde olduğu gibi ideolojiden uzak sivil bir anayasadır.

Atanmışların yerine seçilmişleri ön plana çıkaracak, devlet yönetiminde evrensel hukuk normlarıyla bireysel hak ve özgürlükleri olmazsa olmaz koşullar bütünü haline getirecek sivil bir anayasa, Türkiye’nin bir daha benzer sıkıntıları yaşamasının önünde en büyük engel olma işlevini üstlenecektir.

İşte bunun için AK Parti’nin yavaşlayan demokratik reformlara hız vermesi ve yeni anayasa taslağını hiç vakit kaybetmeden kamuoyunun gündemine getirmesi gerekmektedir. Çünkü Türkiye’nin bir daha oligarşik bir sınıf iktidarına geri dönmeksizin demokratikleşmesinin en önemli aracı budur.

20 Mart 2008

No comments: